Temišvar

Temišvar, Rumunija

već od 1950RSD

Opis destinacije

Temišvar, najveći grad Banata, leži na obalama reke Begej i sedište je županije Tamiš. Temišvar je najveći kulturno istorijski centar Srba u Rumuniji gde i danas živi veliki broj srpskog življa. U gradu se nalazi sedište Eparhije Temišvarske Srpske Pravoslavne crkve, kao i savez Srba u Rumuniji. Grad nazivaju „ Mali Beč“ jer je dugo bio pod opsadom Hazburgovaca a njegov centar podseća na stari deo Beča. Prvi evropski grad koji je dobio električno osvetljenje a neke od zgrada projektovao je lično čuveni Gustave Eiffell.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Bez smeštaja

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Program putovanja
Temišvar
subota 11.06.2022

Cena:1950rsd
Cena za decu do 12 god:1450 rsd

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
- prevoz turističkim autobusom 49 do 75 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
- razgledanje Temišvara na srpskom jeziku
- turistički pratilac grupe tokom putovanja
- troškove organizacaije i vođenje puta
 
CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE
- međunarodno zdrastveno osiguranje u iznosu od 120 rsd po osobi
- individualne troškove

Polazak autobusa iz Uba 05:30h(AMSS) iz Obrenovca oko 06:00 h sa parkinga Doma kulture Obrenovac. Vožnja preko Pančeva i Vršca. Dolazak na granični prelaz Vatin / Moravita, posle carinskih i pasoških kontrola  nastavak vožnje do Temišvara uz jednu kraću pauzu. Po dolasku, obilazak grada: Saborna Crkva  srpske pravoslavne crkve posvećena Sv. Đorđu (sagrađena 1748 god. i u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janica iz Arada), Vladičanski dom, Trg Ujedinjenja, Trg Slobode sa zgradom Garde i starom Gradskom Kućom. 

Nastavak šetnje do drugog gradskog trga Trg Pobede sa  najstarijom gradskom zgradom -dvorac Huniazilor ( podignut u XV veku po naredbi Vojvode od Transilvanije Iancu de Hunadoar - u našoj istoriji poznat kao Sibinjanin Janko) koji je danas muzej Banata, gde se na jednom kraju nalazi zgrada Opere i nacionalnog teatra ( koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku) a na drugom katedralni hram Banatske mitropolije rumunske pravoslavne crkve, a između njih je najmlađi gradski trg, izduženog oblika sa nizom gradskih palata iz zadnjih decenja Austrougarske ( rađenih u stilu akademizma i secesije ) vladavine  i statuom vučice koja doji Romula i Rema ( poklon grada Rima 1926 god.). Slobodno vreme u centru grada. Fakultativo: odlazak na ručak u restoran "Karađorđe". Individualni odlazak u "Iulius Mall", jedan od najvećih tržnih centara u ovom delu Evrope. http://www.iuliusmall.com/en/timisoara. Slobodno vreme do polaska za Srbiju. Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima, oko ponoći.
 

Video

Top ponude

Pogledajte šta smo izdvojili za Vas

Evropski gradovi

Upoznajte evropu sa nama